نحوه ثبتنام و استفاده از سامانه مودیان: راهنمای کامل
1403-06-14استراتژیهای مؤثر حسابداری برای کسبوکارهای کوچک
1403-07-03گروهبندی مشاغل مالیاتی
قانون مالیاتهای مستقیم، افراد حقیقی و حقوقی مشمول مالیات را مشخص کرده و برای هر کدام، گروهبندی، نصاب و درصدهای معینی برای پرداخت مالیات تعیین نموده است. تا قبل از سال ۱۳۹۴، دستهبندی مشاغل جهت پرداخت مالیات بر اساس صنف فعالیت آنها صورت میگرفت؛ اما پس از این سال، معیار گروهبندی مشاغل و مبنای درصد مالیات تغییر کرد. با تصویب آییننامه اجرایی موضوع ماده ۹۵ اصلاحی قانون مالیاتهای مستقیم در تیرماه ۱۳۹۴، گروهبندی مشاغل مالیاتی بهروزرسانی شد. بر اساس این آییننامه، معیار گروهبندی مشاغل مالیاتی به نوع و حجم فعالیت مشاغل بستگی دارد، نه صنف فعالیت. همچنین، میزان درآمد و گروهبندیها در مورد اشخاص حقیقی و حقوقی متفاوت است. در این مقاله، گروهبندی مشاغل مالیاتی سال ۱۴۰۳ را معرفی میکنیم و جزئیات مربوط به اشخاص حقیقی و حقوقی را توضیح خواهیم داد. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه، با ما همراه باشید.
معرفی گروهبندی مشاغل مالیاتی ۱۴۰۳
اخذ مالیات از اشخاص حقیقی و حقوقی در همه کشورها امری رایج است و یکی از ابزارهای اصلی درآمد دولتها محسوب میشود. در ایران، قانون مالیاتهای مستقیم برای تنظیم قواعد و تشریفات مالیاتی تدوین شده و سامانههایی همچون سامانه پرداخت قبض مالیاتی نیز راهاندازی شده است.
طبق قانون مالیاتهای مستقیم، انواع مالیات، نحوه پرداخت، مهلت پرداخت و افراد مشمول مالیات تعیین شدهاند. همه افراد مشمول مالیات باید بر اساس گروهبندی مشاغل مالیاتی و درصد تعلق مالیات خود در موعد مقرر اقدام به تسویه حساب مالیاتی کنند؛ در غیر این صورت، با جرایم سنگین مالیاتی مواجه خواهند شد.
در ادامه، به بررسی گروهبندی مشاغل مالیاتی ۱۴۰۳ برای اشخاص حقیقی و حقوقی میپردازیم و توضیح میدهیم که مودیان گروه اول، دوم و سوم چه کسانی هستند و مبنای تعلق مالیات به آنها چیست.
گروهبندی مشاغل مالیاتی اشخاص حقیقی ۱۴۰۳
اشخاص حقیقی مشمول مالیات، باید با ثبت نام و تکمیل اظهارنامه مالیاتی، اقدام به پرداخت مالیات متعلقه نمایند. بر اساس آییننامه اجرایی موضوع ماده ۹۵ اصلاحی قانون مالیاتهای مستقیم، برای این اشخاص گروهبندیهای مشخصی در نظر گرفته شده است. گروهبندی مشاغل مالیاتی اشخاص حقیقی به شرح زیر است:
- مودیان گروه اول: کسانی که دارای یکی از دو شرط مشخص شده در بند “الف” ماده ۲ آییننامه اجرایی ماده ۹۵ هستند. این شروط عبارتند از:
- درآمد قطعی شده بیش از ۳۰ میلیارد ریال در سال گذشته.
- اشخاص دارای کارت بازرگانی، صاحبان کارخانه، واحد تولیدی، هتلهای سه ستاره یا بیشتر، بیمارستانها و کلینیکهای تخصصی، مشاغل صرافی، فروشگاههای زنجیرهای دارای مجوز، موسسات حمل و نقل و حسابرسی.
- مودیان گروه دوم: کسانی که درآمد قطعی شده آنها بین ۱۰ تا ۳۰ میلیارد ریال در سال گذشته باشد.
- مودیان گروه سوم: کسانی که دارای کسبوکارهای کوچک بوده و در شرایط دستهبندی گروههای اول و دوم قرار نمیگیرند.
گروهبندی مشاغل مالیاتی اشخاص حقوقی ۱۴۰۳
اشخاص حقوقی مانند اشخاص حقیقی دارای گروهبندی مشاغل مالیاتی نیستند و همیشه با نرخ ثابت ۲۵ درصدی مالیات پرداخت میکنند. این اشخاص باید هر ساله در موعد مقرر اقدام به خوداظهاری مالیاتی کنند تا از جرایم احتمالی جلوگیری کنند.
در پایان، برای اطلاع از زمان ثبت نام اظهارنامه مالیاتی و جزئیات بیشتر، توصیه میشود مقاله مربوط به زمان ثبت اظهارنامه مالیاتی را مطالعه نمایید.